Yukleniyor…

Üzüm Çekirdekli Ekmek

post img

Son zamanlarda üzüm çekirdeğinin faydalarına dair yayınlar yaygınlaşmaya başladı. Diğer taraftan da üzüm çekirdeği katkılı unlar da piyasada boy göstermeye başladı. Bu tarifte de döğülmüş üzüm çekirdeği katkılı hafif ve yoğun olmak üzere iki çeşit ekmek uygulaması yapılmıştır. Ağza gelen ve hoş bir kıtırlık veren üzüm çekirdeğini ailecek beğendik.

Tariften 2 adet orta boy Üzüm çekirdekli ekmek çıkmaktadır.



Taş ekmeği tekniğine ve aşağıdaki tarife uygun yapılmış Üzüm çekirdekli Ekmekler.

( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Ölçü Kaşığı; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Ölçü Kaşığı; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)

1. Hafif Tam Buğday Unlu Ekmek:

Malzemeler:                                                          

500 gr elenmiş Ekmeklik Un .      
100 gr Tam Buğday Unu .
350-400 ml arasında Ilık Su.
3 Büyük Kaşık Üzüm Pekmezi.
1.5 Küçük Kaşık Deniz Tuzu/Tuz.
1/2 Küp yaş maya .    

İlave olarak:
1/4 Ölçü Kabı Üzüm Çekirdeği (Döğülmüş).    

 
2. Yoğun Tam Buğday Unlu Ekmek:

Malzemeler:                                                          

300 gr elenmiş Ekmeklik Un .      
300 gr Tam Buğday Unu .
350-400 ml arasında Ilık Su.
3 Büyük Kaşık Üzüm Pekmezi.
1.5 Küçük Kaşık Deniz Tuzu/Tuz.
1/2 Küp yaş maya .    

İlave olarak:
1/3 Ölçü Kabı Üzüm Çekirdeği (Döğülmüş).  

Teknik: Taş Ekmeği tekniği uygulanacaktır.

Yapılışı:

Temel tekniklerde Taş Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:

Hamurun hazırlanması için mikser kabına karıştırılmış halde unlar, tuz ve kırıklanmış yaş maya ilave edilir. Mikser düşük devirde çalıştırılırken yavaş yavaş pekmez ve su ilave edilir. Hamur, 6 dk boyunca mikserde yoğrulur. Üzerine Üzüm Çekirdekleri ilave edilip, 6 dk daha yoğrulur. Hamur, kulak memesinden biraz daha yumuşakça kıvamında olmalıdır.

EYM’de yoğurmak için; öncelikle su, pekmez, tuz ve arkasından unlar ve yaş maya konularak hamur yoğurma programında bitinceye kadar çalıştırılır, sinyal sesini müteakiben üzüm çekirdekleri ilave edilir, kabarmaya geçmeden dışarı alınır.

Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır. Üzüm çekirdekleri son 7-8 dk içinde konulmalıdır.

Daha  sonra elde 1-2 dk daha yoğrularak topan şekil verilir. Kulak memesinden biraz daha yumuşak kıvamlı hamur, hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınır. Üzeri duş bonesi  ile kapatılarak 2 kat olması  için beklenir. Hamurun durumuna uygun olarak bu süre 1-1.5 saat arasında değişmektedir.

         
    
Uyarı: Çok sıcak ortamlarda hamurun iki katına erişme süresi daha kısa olacağından fazla beklendiği takdirde aşırı kabarma olacak ve gluten yapısı zayıflayacağından hamur çökecek ve basık, katı, lezzetsiz bir ekmek ortaya çıkacaktır. Aşırı soğuk ortamda ise bu süre biraz daha uzayabilecektir.

        

Unlanmış çalışma tezgahına veya silikon mat üzerine alınan hamur, topan halde 10 dk boyunca dinlendirilir. Daha sonra hamur, iki eşit parçaya ayrılır ve 20-30 cm uzunluğunda somun şekli verilir. Uç kısımları yuvarlarlatılır. Hafif unlanmış kalıba alınarak üzerleri pamuklu bezle örtülür.


İkinci kabarmanın bitmesinden 20-25 dk. önce fırının en alt rafında ızgara üzerine ekmek taşı konularak ısı 220 santigrat dereceye ayarlanır ve fırın önceden ısıtılmış olur.

Yaklaşık 45 dk-1 saat sonra hamurlar iki katına kabarmış ve fırına verilmeye hazır olacaklardır. Bu aşamada hamurların fazla kalmasına izin vermeyiniz.

Hamurlar fırına verilmeden fırın kapağı açılarak ısınmış olan fırına 15-20 kez su püskürtülür ve fırına gerekli  nem sağlanır. Hamurlar, kürek ve pişirme kağıdı yardımıyla kalıplarından alınır, fotoğraflarda görüleceği gibi usulüne uygun çizilir ve taşın boyuna sıralanacak şekilde fırın taşına itinayla bırakılır. 220 santigrat derecede 10 dk, 200 santigrat derecede ise 35-45 dk boyunca pişirilir. İlk 5 dk içinde fırının duvarlarına gelecek şekilde su püskürtülür. Son 10 dk içerisinde fırında ekmeklerin yönü değiştirilmelidir.

Ekmeklerin üzeri yeterince kızarınca fırından alınır ve altına vurularak kontrol edilir. Hemen ızgara üzerinde pamuklu beze sarılarak dinlendirilir.


Bu Tarif ekmeksanati.com sayfasından alınmıştır.