Yukleniyor…

Mısır Unlu Kıtır Ekmekler

post img

İçine katılan mısır unu ile hoş bir gevreklik ve lezzet kazanan bu ekmekler dilimlemek yerine elinizde kırarak yiyebileceğiniz muhteşem ekmeklerdendir.

Tariften 3 adet küçük boy Kıtır Ekmek çıkmaktadır.


Taş ekmeği tekniğine ve aşağıdaki tarife uygun yapılmış Mısır Unlu Kıtır Ekmekler.

( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Ölçü Kaşığı; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Ölçü Kaşığı; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)

Malzemeler:                                                          

375 gr elenmiş Ekmeklik Un.
25 gr Mısır Unu (yöresel, ince çekilmiş).      
260 ml ılık Su.                                                          
5 gr Deniz Tuzu/Tuz.                                  
12 gr Yaş maya.                          

Teknik: Taş Ekmeği tekniği uygulanacaktır.

Yapılışı:

Temel tekniklerde Taş Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:

Kabartma kabına unlar ve su konularak tahta spatula ile homojen hale gelinceye kadar iyice karıştırılır. Üzeri duş bonesi ile kapatılarak ılık bir yerde 20-30 dk arası bekletilir.

Daha sonra hazırlanan bulamaç mikser kabına alınır, tuz ve maya kırıklanarak ilave edilir. 10 dk boyunca yoğrulur. Ortaya yumuşak kulak memesi kıvamında bir hamur çıkmaktadır.

EYM’de ise öncelikle hazırlanmış olan bulamaç, tuz ve maya konularak  hamur programında yoğurma işlemi bitinceye kadar çalıştırılır. Yoğrulması biten hamur kabarmaya bırakılmadan dışarı alınır.

Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır.

Daha  sonra elde 1-2 dk daha yoğrularak topan şekil verilir. Hamur hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınır. Üzeri duş bonesi  ile kapatılır.

Her 30 dkda bir hamur, tezgah üzerine alınarak taş ekmeği tekniğinde gösterildiği üzere zarf usulü katlanarak pürüzsüz yüzeyi üste gelecek şekilde yeniden kabartma kabına konulur. 90 dk boyunca bu işlem 3 defa yapılmış olur ve üçüncüde hamur tezgah üzerine bırakılır.

Çok hafif unlanmış çalışma tezgahına veya silikon mat üzerine alınan hamur, zarf usulü katlanmış halde 10 dk boyunca dinlendirilir. Daha sonra hamur, 3 eşit bezeye bölünür. Bezeler katlanarak silindir haline getirilir ve uçları yuvarlanıp sivrileştirilerek pişirme kağıdına aralıklı olarak ek yeri alta gelecek şekilde özenle yerleştirilir. Üzerlerine pamuklu bez örtülerek ikinci kabarmaya bırakılır.

İkinci kabarmanın bitmesinden 30-35 dk. önce fırının en alt rafında ızgara üzerine ekmek taşı konularak ısı 220 Santigrat Dereceye ayarlanır ve fırın önceden ısıtılmış olur.

Yaklaşık 45 dk-1 saat sonra iki katına kabarmış olan hamurlar, fırına verilmeden keskin bir bıçak ya da jiletle usulüne uygun olarak boydan açılı bir şekilde derince çizilir.

Hamurlar fırına verilmeden fırın kapağı açılarak ısınmış olan fırına 15-20 kez su püskürtülür ve fırına gerekli  nem sağlanır. Pişirme kağıdında kabarmış ve çizilmiş olan hamurlar, fırın taşına  itinayla bırakılır. 220 santigrat derece 25-35 dk boyunca pişirilir.  Son 10 dk içerisinde fırında ekmeklerin yönü değiştirilmelidir.

Ekmeklerin üzeri yeterince kızarınca fırından alınır ve altına vurularak kontrol edilir. Hemen ızgara üzerinde pamuklu beze sarılarak dinlendirilir.
Bu Tarif ekmeksanati.com sayfasından alınmıştır.